info@polyplasticum.nl
Koken en eten

In de jaren twintig en dertig kregen steeds meer huishoudens stroom en de vraag naar consumptiegoederen steeg. Nieuwe technologische kennis maakte het mogelijk op veel grotere schaal dan voorheen te gaan produceren. Bakeliet was daarvoor een heel geschikt materiaal. Het kon machinaal in mallen worden gegoten en daardoor konden bakelieten producten in massaproductie worden gemaakt. Grootschalige productie maakte producten een stuk goedkoper en daardoor toegankelijk voor veel meer mensen.  In die tijd neemt ook het industrieel ontwerpen een grote vlucht.

Couroc en handgemaakt inlegwerk

De Couroc Plastic Company in San Francisco legde zich na de Tweede Wereldoorlog toe op de productie van schalen en dienbladen van bakeliet met handgemaakt inlegwerk. De producten werden ingelegd met koper, koraal, marmer en ander gesteente. De firma van een nazaat van de Courvoisier-familie sloot rond 1990. De Couroc-schalen en -dienbladen zijn nog steeds gewilde verzamelobjecten.

Schoonmaak, warmte, verkoeling

De doorbraak van stroom in huis leidde in de jaren dertig van de twintigste eeuw tot een piek in de ontwikkeling en massaproductie van huishoudelijke elektrische apparaten. Tijdbesparende apparaten, want dienstboden waren in veel huishoudens aan het verdwijnen.

Bakeliet werd veel gebruikt voor de productie van die nieuwe apparaten. Bakelieten stofzuigers, ventilatoren, strijkijzers, mixers en straalkachels veroverden de markt.

Klokken

Omdat bakeliet veel gemakkelijker vormbaar was dan natuurlijke harde materialen en goedkoop te produceren omarmden ontwerpers massaal het materiaal en ontwierpen er de meest uiteenlopende voorwerpen van. Van klokken, radio’s en schalen en doosjes, tot knopen en sieraden.

Jaz

Zo werden er vanaf 1930 veel klokken gemaakt met een ombouw van bakeliet. Veel van die klokken zijn in Art Deco-stijl. Het Franse bedrijf Jaz maakte in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw een reeks stijlvolle klokken die grotendeels van bakeliet waren.

Zoeken