Catalin armbanden

Verenigde Staten, 1930 - 1960

KLM-servies

gemaakt van melamine formaldehyde, 1952

Bakelieten klok in Art Deco-stijl

Gemaakt door klokkenfabrikant Jaz uit Frankrijk, circa 1930

Trekkoord met lichtgevend knopje

Gemaakt van polystyreen, 1950

Handspuitgietmachine met klaarwiel: de Plastomat

Rond 1950 geproduceerd in het Duitse Lüdenscheid.

Telefoontoestellen

Gemaakt van bakeliet, 1900 - 1960.

Dit is een radio

Dit is een faketekst. Alles wat hier staat is slechts om een indruk te geven van het grafische effect van tekst op deze plek. Wat u hier leest is een voorbeeldtekst. Deze wordt later vervangen door de uiteindelijke tekst, die nu nog niet bekend is.
Bekijk de gehele collectie

Uit de collectie

Beeld en geluid

In 1919 vond in Nederland de eerste radio-uitzending ter wereld plaats. Andere landen volgden snel. Daarna zorgde de opkomst van publieke radiozenders voor een enorme toename van de vraag naar radio’s.
Lees meer >

Sier en verzorging

Sieraden van bakeliet en andere plastics werden zeer populair tijdens het ‘Jazztijdperk’ van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Plastic was veel goedkoper dan goud, zilver of koraal en was massaal te produceren.
Lees meer >

Communicatie

Telefoontoestellen werden lange tijd van bakeliet gemaakt. Aanvankelijk alleen zwart, maar later boden fabrikanten ook witte toestellen aan, van ureum-formaldehyde.
Lees meer >

Huishouden

In de jaren twintig en dertig kregen steeds meer huishoudens stroom en de vraag naar consumptiegoederen steeg. Bakeliet was een geschikt materiaal om grootschalig mee te produceren.
Lees meer >

Beroep en hobby

Na de oorlog werden er veel bureau-artikelen van bakeliet gemaakt. Inktsets, pennen en pennendozen: ze hadden vrijwel allemaal een fraaie vormgeving.
Lees meer >

Kunst’of’kunst

Toen de Gieterse kunstenaar Jan Krikke in 2007 door het Steenwijkse bedrijf Dyka werd uitgenodigd voor het maken van een kunstwerk bleek dat achteraf het startpunt van een hele nieuwe lijn van kunstobjecten.
Lees meer >

Nieuws

Het laatste nieuws. Hier lees je over de laatste updates, worden video’s gedeeld en andere interessante evenementen bekend gemaakt
Bekijk alle berichten

Zoeken