info@polyplasticum.nl
< Terug naar overzicht

Beroep en hobby

Bedrijf en kantoor

Het blauwe KLM-servies is van melamine formaldehyde en stamt uit de jaren vijftig. Kornelis Caps & Closures produceerde het servieswerk, waarvan het PolyPlasticum nog een matrijs in zijn bezit heeft.

Inktsets

Na de oorlog werden er veel bureau-artikelen van bakeliet gemaakt. Inktsets, pennen en pennendozen: ze hadden vrijwel allemaal een fraaie vormgeving.

Hobby

De Italiaanse accordeon ‘Corelli’ in Art Deco-stijl is van voor 1940 en gemaakt van celluloid (pearlite). Ook de toetsen zijn van pearlite. Op de foto’s ook een mini-orgeltje van bakeliet en een duivenklok.

Muziekinstrumenten worden tegenwoordig van ‘moderne kunststoffen’ gemaakt. Dat geldt ook voor brei- en haaknaalden en ander hobbymateriaal.

Rookwaren

In de hoogtijdagen van het bakeliet, vlak na de oorlog tot in de jaren zestig, was er nog weinig bekend over de gezondheidsschade door tabak. Er werd volop gerookt. Tabakswaren zijn dan ook veel te zien in de collecties van bakelietverzamelaars.

‘beyond a joke’

Zoals asbakken van gevlamd en gevlekt bakeliet. Uit de sigarettendoos van bakeliet en leer in Art Nouveau-stijl sprong bij het drukken op een knopje een sigaret tevoorschijn: ‘When things are getting beyond a joke, up jumps a cigarette to smoke’.

Zoeken