info@polyplasticum.nl
< Terug naar overzicht

Sier en verzorging

Sieraden

Sieraden van bakeliet en andere plastics werden zeer populair tijdens het ‘Jazztijdperk’ van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.  Plastic was veel goedkoper dan goud, zilver of koraal en was massaal te produceren. De nieuwe plastic sieraden braken door en verdwenen nooit meer van het toneel.

Vrouwen gingen in die periode, onder andere geïnspireerd door Coco Chanel, weer voluit sieraden als armbanden, kettingen en oorbellen dragen. De opkomst van plastic viel samen met de bloei van de stijlbeweging Art Deco met zijn strakke vormen, heldere kleuren en geometrische patronen. Rond 1936 werd tweederde van alle  ‘namaaksieraden’ uit bakeliet vervaardigd.

Verzorging

Het door de Amerikaan Hyatt in 1868 ontdekte celluloid was crèmewit en kon daardoor allerlei natuurlijke materialen imiteren. Ivoor, schildpad, hoorn, barnsteen, met celluloid waren ze uitstekend na te bootsen. Om die reden werden er al snel allerlei siervoorwerpen van gemaakt.

Imitatie schildpad

Op de foto’s onder meer een schoenenborstel van celluloid en een mechanisch gehoorapparaat en brillendoos van imitatie schildpad (celluloid). Vanwege de grote brandbaarheid legde celluloid het uiteindelijk af tegen de later ontdekte kunststoffen.

Zoeken