info@polyplasticum.nl

Collectie

Het PolyPlasticum beschikt over een zeer uitgebreide collectie historische kunststofvoorwerpen.

De verzamelaars

Dat het PolyPlasticum zo’n grote collectie uniek materiaal heeft, is te danken aan twee verzamelaars:

  • Voormalig algemeen directeur Jan Vloedbeld van Dyka Leidingsystemen in Steenwijk. Hij stond aan de wieg van het PolyPlasticum en heeft gedurende decennia een unieke historische bakelietverzameling opgebouwd. Hij heeft zijn verzameling belangeloos beschikbaar gesteld.
  • Voormalig gynaecoloog en vruchtbaarheidsarts prof.dr. Hans Davidson. De Zwollenaar Davidson die tegenwoordig tevens in de Verenigde Staten woont, bezit een grote collectie voorwerpen van historische plastics, waaronder veel sieraden en kleurrijke bakelieten keukenproducten. Hij stelt zijn eigen voorwerpen op deze website en in de vitrines tentoon.
Collectie op de website

Op deze website staat slechts een deel  van de complete verzameling. De site wordt in de toekomst uitgebreid met meer foto’s en beschrijvingen.

Beeld en geluid

In 1919 vond in Nederland de eerste radio-uitzending ter wereld plaats. Andere landen volgden snel. Daarna zorgde de opkomst van publieke radiozenders voor een enorme toename van de vraag naar radio’s.
Lees meer >

Sier en verzorging

Sieraden van bakeliet en andere plastics werden zeer populair tijdens het ‘Jazztijdperk’ van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Plastic was veel goedkoper dan goud, zilver of koraal en was massaal te produceren.
Lees meer >

Communicatie

Telefoontoestellen werden lange tijd van bakeliet gemaakt. Aanvankelijk alleen zwart, maar later boden fabrikanten ook witte toestellen aan, van ureum-formaldehyde.
Lees meer >

Huishouden

In de jaren twintig en dertig kregen steeds meer huishoudens stroom en de vraag naar consumptiegoederen steeg. Bakeliet was een geschikt materiaal om grootschalig mee te produceren.
Lees meer >

Beroep en hobby

Na de oorlog werden er veel bureau-artikelen van bakeliet gemaakt. Inktsets, pennen en pennendozen: ze hadden vrijwel allemaal een fraaie vormgeving.
Lees meer >

Kunst’of’kunst

Toen de Gieterse kunstenaar Jan Krikke in 2007 door het Steenwijkse bedrijf Dyka werd uitgenodigd voor het maken van een kunstwerk bleek dat achteraf het startpunt van een hele nieuwe lijn van kunstobjecten.
Lees meer >

Zoeken